Propelhatten i fjernsynet
Nelsons tegneserie med propelhatten førte andre med sig, og i 1949 blev et dukkeshow kaldt Time for Beany (Tid til Beany) bragt på lokalt tv, hvor en af hovedkaraktererne, Beany, bar en propelhat.
Showet blev hurtigt en stor succes og var populært hos både børn og voksne (inklusiv Albert Einstein), hvilket førte til, at det blev sendt på nationalt tv i USA fra 1950-1955.
Dette blev starten på et nyt kulturelt fænomen. Dukkeshowet blev senere efterfulgt af en animeret tegneserie om Beany og Cecil, hvor Beanys propelhat gav ham mulighed for at kunne flyve.
TV-serien “Time for Beany”.
TV-serien “Beany and Cecil”.
Det kulturelle fænomen
I 1958 blev propelhatten og dens vej ind i amerikansk kultur vist som en del af U.S. Pavillonens udstillingen ’Hvordan amerikanere lever’ ved Bruxelles verdensudstilling. Et billede i Life Magazine viser, hvordan propelhatten og andre amerikanske dimser indbød til latter blandt de belgiere, der pakkede udstillingsvarerne ud.
Kellogg’s hoppede med på propelhatsdillen ved at tilbyde børn en propelhat, hvis de indsendte et bestemt antal æsketoppe. Dette blev senere hen illustreret i tegneserien Steen og Stoffer. Her samler Steen flittigt fire æsketoppe ind, som han sender til firmaet bag morgenmadsproduktet for derefter at vente i flere uger på at modtage sin batteridrevne propelhat. Han ender dog med at blive skuffet over, at hatten ikke giver ham mulighed for at flyve, sådan som han havde forventet. Det havde været den eneste grund til, at han ville have en propelhat.
Propelhatten, der her skulle vise “How America Lives”, tiltrak meget opmærksomhed på den amerikanske udstilling på Brussels Fair i 1958.
En tidsalder slutter — eller gør den?
Gennem 1950’erne tog propelhatten USA med storm. I mellemtiden skete der dog det, at de science fiction-fans, der selv havde lavet deres propelhatte og stolt båret dem som en del af en indforstået joke, holdt op med at have dem på, så snart propelhatten blev populær blandt de almene amerikanske unge.
Selvom propelhatten stadigvæk ville kunne opleves i tegneserier i mange år efter dillen foretog sig, blev unge, der stadig brugte propelhatten, hurtigt regnet for at være social usofistikeret.
Det så ud til, at det farverige fænomen, der fra 1947 havde ændret amerikansk hovedbeklædning, var ved sit ende.
Vi skal nemlig helt frem til 1970’erne, før en revolutionerende propelhat igen ville sætte hovedbeklædningen på den amerikanske dagsorden.
Den kvikke læser har måske allerede regnet ud, at den traditionelle propelhat, som man i hvert fald kender den i Danmark, faktisk slet ikke er blevet nævnt endnu!
Propelhattens opfinder var også en tegner. Her ses én af hans tegninger – med propelhat!
Maleriet “Boy With a Propeller Beanie” af Guy Pène du Bois fra 1948.
“The Beany-Copter” fra 1961. Ved at trække i et stykke plastik, kunne man få propellen til at flyve af hatten.